Thursday, December 24, 2009

Pertandingan Keras Kepala

Dimulakan cerita diadakan sukan antara lebai-lebai Parti Ajaran Songsang di Kelantan. Salah satu acara ialah pertandingan keras kepala. Cara pertandingannya ialah seseorang itu perlu terjun dari bangunan tinggi dan kepala didahulukan dan dapat kebawah tanpa apa-apa kecederaan. Dimulakan pertandingan peserta dari Kedah, Lebai Mahput naik ke tingkat 1 dan terjun...whooosh! Gedegam! kepalanya menghentam tanah. Dia bangun tanpa apa-apa kecederaan.

Peserta kedua dari Perak, Lebai Neeja@Ngeh naik ke tingkat 2 dan terus terjun Zooooom ! Gedebuk ! Dia bangun dan mengossokkan kepalanya sambil melaungkan Makhal Sakhti. Penonton bertepuk tangan. Peserta ke 3 dari Terengganu, Lebai Adie berlari ke tingkat 3 dan terus terjun ala Sommersault dan terus sampai ke bawah dengan pantas. Beliau dengan tangkas bangun dan mencuci kotoran dikepalanya.

Tiba pula peserta tuan rumah Dol Arip Miesue dari Kelantan yang harus terjun dari tingkat 4. Beliau dengan perlahan berjalan ke tingkat 4. Sampai ditepi beliau berdiri sahaja. Pengadil menjerit jerit suruh dia terjun. Dia mengeleng-ngelengkan kepalanya kerana tidak mahu terjun. Jurulatihnya bertempik menyuruh dia terjun. Dia masih berdiri dan tidak mahu terjun. Oleh kerana beliau adalah peserta terakhir, pengadil-pengadil memutuskan untuk bermusyawarah yang diketuai oleh pengadil Pulau Pinang. Akhirnya, keputusannya pemenang pertandingan KERAS KEPALA adalah dari..... KELANTAN !

Bapa mertua Dol Arip Miesue yang turut hadir dalam pertandingan, tersengih gembira sambil berkata kepada menantu kesayangannya, " Mu meme hebatk, tapi mu tok leh lawe denge ambo.... kepalo ambo lagi keghah wei !! "

No comments:

Post a Comment

Sila berikan pendapat anda di sini .

anda bertanggungjawab sepenuhnya atas komen yang diberi.sebolehnya jika Anonymous,sila letak nama samaran di pangkal komen anda untuk tujuan rujukan post anda.